Domowe chrupiące, puszyste i delikatne bułeczki, wychodzą lepiej niż sklepowe: Najlepszy przepis dla początkujących.

Oto przepis na domowe bułeczki drożdżowe.

Są chrupiące przepyszne – dużo lepsze od tych ze sklepu! Wypróbuj przepis, jeśli chcesz mieć domowe pieczywo na śniadanie czy kolację.

Składniki:

  • ok. 600 g mąki pszennej + łyżka do posypania bułek
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • łyżka drożdży instant
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 30 g masła + 25-30 g do położenia na bułeczkach

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj dokładnie z mlekiem, wodą, cukrem i solą. Stopniowo dosypuj przesianą mąkę i zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Uformuj z niego kulę i umieść w dużej misce. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części, a te z kolei na kilka mniejszych kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę.

Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły.

Po tym czasie zdejmij folię. Posyp bułeczki mąką. W każdej zrób nacięcie i włóż podłużny kawałek masła.

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez ok. 25-30 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!