Możesz zajadać się tą słodkością przez kilka dni, jeśli przygotujesz odpowiednią ilość sztuk.
Jednak to tak świetny deser, że z pomocą rodziny może zniknąć w kilka minut, mimo że to banalnie prosty przepis. Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania – możesz je zrobić nawet w środku zabieganego tygodnia. W całym mieszkaniu będzie wyczuwalny aromat pysznych ciasteczek!
Ciasteczka kurze łapki – jak je przygotować?
Nie każda gospodyni domowa ma wiele czasu, by eksperymentować z przepisami. Ten jest sprawdzony i przetestowany przez wiele pań – nie może się nie udać! Jedno jabłko i szklanka mąki wystarczą, by zapewnić rodzinie świetną przekąskę, a sobie chwilę na relaks w kuchni.
Przygotuj:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jabłko
- 4 g proszku do pieczenia
- 70 g masła
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
Nadzienie przygotuj, obierając jabłko i krojąc je na małe, cienkie plasterki. Wyłóż na patelnię, posyp cukrem i cynamonem na jednej łyżce masła. Jajko, sól, i cukier wanilinowy wymieszaj w misce, dodaj resztę cukru, wymieszaj. Następnie dodaj mleko i 50 g roztopionego masła.
Stopniowo dodawaj proszek do pieczenia i mąkę. Zagniataj do powstania jednolitego ciasta. Rozwałkuj je i wykrawaj kółeczka za pomocą literatki. Na każde kółko wyłóż nadzienie z karmelizowanych jabłek, złóż kółka na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posyp mąką, wyłóż na niej ciasteczka. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piecz przez 15-20 minut. Ostudź ciasteczka i posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Ten prosty przepis skradł serca wielu pań domu i ich domowników. To także świetny przepis do nauki gotowania dla młodych gospodyń, które stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Spodobał Ci się ten pomysł na ciasteczka? Daj znać, jak Ci smakowały!