Na początek przygotowujemy formę. Wykładamy na nią folię aluminiową. Na spód formy wykładamy na przemian herbatniki kakaowe oraz waniliowe. Ma wyjść z nich szachownica. Czas na krem. Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietanę oraz schłodzone mleko skondensowane, które było wcześniej gotowane.
Miksujemy, aż stworzy się gładki krem. Część kremu nakładamy na herbatniki i wygładzamy aby był równomiernie rozłożony. Następnie ponownie wykładamy herbatniki. Powtarzamy czynność do skończenia składników. Krem powinien być ostatnią warstwą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i przygotowujemy dekorację. Do miski przekładamy mascarpone i cukier puder. Miksujemy. Masę nakładamy na boki ciasta. Czekoladę siekamy i sypiemy nią na krem mascarpone. Na środek ciasta rozsypujemy mielone i siekane orzechy włoskie.