Ciasto miodowe na szybko. Obłędny smak. Bez wyrabiania ciasta i wałkowania

W internecie można znaleźć wiele przepisów na ciasto miodowe. Jednak większość z nich zawiera orzechy i śliwki, za którymi nie każdy przepada.

Dlatego czasem najlepszym rozwiązaniem jest to najprostsze – oto przepis na klasyczne ciasto miodowe. Idealne do kawy czy herbaty. Podane poniżej składniki wystarczają na blachę o średnicy 26 cm. Jednak jeśli masz mniejszą blachę po prostu zmniejsz odpowiednio proporcje.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek miodu (najlepszy będzie miód spadziowy, jednak użyj takiego, który lubisz najbardziej)
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj szklankę cukru i miód. Całość wymieszaj mikserem.

Połącz sodę z octem i wraz z jajkami dodaj do ciasta. Cały czas mieszając dodawaj powoli mąkę.

Podziel ciasto na osiem części. Każdą po kolei przełóż za pomocą silikonowej łopatki na blachę i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut.

Gdy już wszystkie ciasta będą upieczone przejdź do wykonania masy.

Wymieszaj śmietanę z drugą szklanką cukru. Tak powstałą masą posmaruj każde z ciast, układając je kolejno na sobie. Na końcu posmaruj także boki i górę.

Gotowe ciasto możesz podawać z owocami lub udekorować płatkami czekolady.

error: Treść zabezpieczona !!