Ciasto na kefirze – przygotuj w 5 minut i do piekarnika. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Często zdarza mi się, że muszę przygotować coś smacznego do kawy w kilka minut, gdy z wizytą wpadają niezapowiadania goście. Też tak masz?

Chcesz wiedzieć czym możesz poczęstować swoich gości w nagłej sytuacji? Poznaj przepis na przepyszne i jednocześnie najprostsze ciasto, które przygotujesz w jedyne pięć minut! Czytaj więcej o cieście na kefirze z rodzynkami.

Szybkość wykonania, brak sterty brudnych naczyń i jego smak sprawiają, że to ciasto jest moim pierwszym wyborem w niespodziewanych sytuacjach.

Stawiam je na pierwszym miejscu, ponieważ nie ma wokół niego zamieszania i bałaganu. Jest delikatne, puszyste i pięknie udekoruje świąteczny stół. Smakuje wszystkim.

Ciasto na kefirze z rodzynkami – przepis

Składniki:

  • jajka (2 sztuki)
  • kefir (1 szklanka)
  • mąka pszenna (2 szklanki)
  • cukier (1/2 szklanki)
  • rodzynki (100 g)
  • proszek do pieczenia (10 g)
  • masło (1 łyżka)

Przygotowanie

Ciasto z kefiru jest tak proste, ponieważ nie trzeba czekać aż wyrośnie! Zmiksuj jajka z cukrem i kefirem za pomocą blendera lub miksera.

Cały czas mieszając, powoli dodawaj mąkę, a następnie rodzynki oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto wlej do foremki posmarowanej uprzednio masłem.

Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!