Babeczka to idealny przepis dla początkujących cukierników, według przepisu Pani Andy Březinovej pachnie też wanilią i cytryną. Z podstawowych składników w mgnieniu oka stworzysz deser, który możesz podać do kawy lub niespodziewanego gościa.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę półgrubą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Oddzielnie ubij płynne składniki: jajka, olej i mleko. Dodaj tę mieszaninę do suchych składników i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Wyostrz skórkę z odpowiednio umytej cytryny. Upewnij się, że zetrzesz tylko żółtą warstwę, dolna biała warstwa będzie gorzka. Do ciasta wmieszać skórkę i kilka kropel soku z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części. Ostrożnie wymieszaj kakao w jedno. Pozostałą część ciasta pozostawić białą.
Formę do ciasta dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką. Do formy naprzemiennie wlewaj warstwę ciasta białego i kakaowego. Stopniowo nalewając uzyskamy efekt marmuru. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-55 minut.
Wskazówka : Wykałaczką można sprawdzić, czy ciasto francuskie jest upieczone – włóż je w ciasto i ostrożnie wyciągnij. Jeśli kij jest suchy i bez śladów ciasta, jest pieczony.