Szybkie ciasto o smaku waniliowo-cytrynowym. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Szybkie ciasto o zapachu wanilii i cytryny – procedura przygotowania

Babeczka to idealny przepis dla początkujących cukierników, według przepisu Pani Andy Březinovej pachnie też wanilią i cytryną. Z podstawowych składników w mgnieniu oka stworzysz deser, który możesz podać do kawy lub niespodziewanego gościa.

Składniki

  • mąka półgruba – 2 szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • cukier waniliowy – 1 torebka
  • kakao – 2 łyżki
  • cytryna – 1 szt
  • olej – 1/2 szklanki
  • mleko – 1 szklanka
  • jajka – 2 szt
  • cukier puder – do posypania

Aby wysmarować formę

  • masło – w razie potrzeby
  • mąka – w razie potrzeby

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę półgrubą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Oddzielnie ubij płynne składniki: jajka, olej i mleko. Dodaj tę mieszaninę do suchych składników i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Wyostrz skórkę z odpowiednio umytej cytryny. Upewnij się, że zetrzesz tylko żółtą warstwę, dolna biała warstwa będzie gorzka. Do ciasta wmieszać skórkę i kilka kropel soku z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części. Ostrożnie wymieszaj kakao w jedno. Pozostałą część ciasta pozostawić białą.

Formę do ciasta dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką. Do formy naprzemiennie wlewaj warstwę ciasta białego i kakaowego. Stopniowo nalewając uzyskamy efekt marmuru. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-55 minut.

Wskazówka : Wykałaczką można sprawdzić, czy ciasto francuskie jest upieczone – włóż je w ciasto i ostrożnie wyciągnij. Jeśli kij jest suchy i bez śladów ciasta, jest pieczony.

Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia w formie, następnie ostrożnie je wyjąć, posypać cukrem pudrem i podawać pokrojone.

error: Treść zabezpieczona !!