Niesamowite ciasto, dla którego goście gromadzą się w moim domu jak ćmy do światła. Przepis krok po kroku.
To ciasto jest wspaniałe dla każdego: nadzienie jest zarówno delikatne, jak i kwaskowate, a przygotowanie jest naprawdę proste. Postanowiłam więc przybliżyć Wam jak powstaje ciasto biszkoptowe z kwaśną śmietaną i wiśniami.
BISZKOPT Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ
Biszkopt, delikatna śmietana i wiśnia – wszystko to w jednym przepysznym, domowym cieście, które wygląda niesamowicie. Nie jest trudne do przygotowania, ale czas troszeczkę się wydłuża ze względu na różnorodność warstw. Tak naprawdę wszystkie składniki są łatwo dostępne, a spędzony czas zaprocentuje niesamowitą przyjemnością z tego, co jesz.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 9 jajek
- 3 łyżki mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki bułki tartej
- 8 łyżek mielonych migdałów
- 100 g margaryny
- 350 g mąki
- 10 łyżek cukru
- 100 g kwaśnej śmietany
- 350 g wiśni
SKŁADNIKI NA KREM
- 200 g kwaśnej śmietany
- 200 ml śmietany
- 150 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
SKŁADNIKI DO DEKORACJI
- 1 kiwi
- 350 g wiśni
- 30 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
Ciasto składa się z dwóch rodzajów. Najpierw zrobimy ciastka. Ubij 8 jajek z 8 łyżkami cukru w bujną pianę. Im dłużej jajka są ubijane, tym grubszy będzie biszkopt. Dodawaj cukier w kilku partiach.
Wymieszaj 3 łyżki mąki z 8 łyżkami mielonych migdałów. Możesz zastąpić migdały orzechami włoskimi (zmiażdżonymi). Dodaj proszek do pieczenia i 3 łyżki bułki tartej. Stopniowo mieszaj ubite jajka z suchymi składnikami silikonową szpatułką.
Ciasto wylewamy do posmarowanej olejem formy do pieczenia o średnicy 26 cm. Piecz herbatniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30–35 minut. W międzyczasie przejdź do ciasta kruchego. Wymieszaj 1 jajko z 2 łyżkami cukru. Dodaj 100 g margaryny i 100 g kwaśnej śmietany, 350 g mąki. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto podzielić na kilka kawałków i rozwałkować na paski o szerokości 5 cm, na każdym położyć wiśnie. Możesz wziąć mrożone lub puszkowane, najważniejsze aby wiśnie były suche, bez soku.
Paski z wiśniami zwiń w ruloniki. Ułóż rurki w spiralę, aby uzyskać okrąg o średnicy 26 cm, ponieważ jest to przyszła warstwa ciasta. Piecz kruche paluszki na blasze do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Jajko ubić z cukrem, dodać skrobię i mleko. Gotować na małym ogniu aż powstanie krem. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać schłodzoną śmietankę i ubić na gładką masę.
Zrób wypełnienie ciasta. Wymieszaj 200 ml soku wiśniowego z 1 łyżką skrobii. Schłodzony biszkopt podziel na dwie części. Krążki posmarować śmietaną, na jeden biszkopt nałożyć warstwę upieczonych rurek z wiśniami, a na wierzchu krem i biszkopt.
Następnie obficie posmaruj górę i boki ciasta kremem. Udekoruj ciasto plasterkami kiwi i resztkami wiśni. Na wierzch polać nadzieniem z soku wiśniowego. I posyp boki ciasta kawałkami czekolady.