Ciasto „wschodnia bajka” z jabłkami. Lepsze niż jakakolwiek szarlotka. Z notatnika mojej babci
Podobno tym, co wystarczy do szczęścia, jest piękna pogoda. Jednak co zrobić, gdy ta nie dopisuje i panuje jesienna szaruga?
Dobrym pomysłem będzie na przykład upieczenie szarlotki, takiej z przepisu babci. Takie ciasto nigdy nie przetrwa długo – jest tak apetyczne, że znika ze stołu w kilka chwil po podaniu.
Składniki
- Mąka pszenna – 150 g
- Masło – 60 g
- Cukier – 120 g
- Jaja – 3 sztuki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy – 5 g
- Jabłka – 2 sztuki
- Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
- Rodzynki – 50 g
- Suszone morele – 50 g
- Koniak – 50 ml
- Orzechy włoskie – 150 g
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie
Suszone owoce przepłucz wodą i osusz. Pokrój morele na małe kawałki, a następnie razem z rodzynkami zalej je koniakiem. Odstaw aż nasiąkną.
Jeżeli nie chcesz używać alkoholu, możesz namoczyć bakalie w mocnej, czarnej herbacie, lub po prostu w ciepłej wodzie. Ciasto będzie równie pyszne.
Orzechy podpraż na suchej patelni. Pilnuj, by się nie przypaliły – będą wtedy gorzkie. Po uprażeniu pokrusz je na mniejsze kawałki i wymieszaj z 70 g cukru oraz cynamonem.
Wymieszaj resztę cukru z cukrem waniliowym. Ubijaj jajka przez kilka minut, dodając po trochu mieszankę cukrów, aż powstanie gęsta, jasna masa.
Do masy wlej cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło, nie przerywając ubijania.
Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
Obierz jabłka, a następnie pokrój je w cienkie plastry i oprósz skrobią ziemniaczaną.
Połowę ciasta wlej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Ułóż nań połowę jabłek, a następnie namoczone, odsączone suszone owoce.