Swoim smakiem zachwyca nie tylko cukierników: Przepis na pyszne ciasto kefirowe, które przygotujesz w kilka chwil.

Ten przepis jest nie tylko bardzo prosty, ale również nie wymaga spędzenia dużo czasu w kuchni.

Ciasto świetnie pasuje do kawy lub herbaty i stanowi doskonały ratunek w przypadku, gdy pojawia się pilna potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego.

Niezbędne produkty:

  • 250 gram cukru,
  • 120 gram masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 300 gram mąki,
  • 150 ml kefiru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Skład lukru:

  • 60 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

Forma do pieczenia musi zostać nasmarowana tłuszczem, aby zapobiec przywieraniu. Do miski trzeba włożyć miękkie masło oraz cukier i ubijać przez 2 minuty. Do powstałej masy dodaje się 3 jajka oraz ekstrakt waniliowy.

Teraz czas na dwuminutowe mieszanie. W tym samym czasie do drugiego naczynia należy wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.

Do pierwszej miski dolewa się kefir i ubija przez kilka sekund. Następnie stopniowo łączy się powstałą masę z mieszaniną mąki. Potem przekłada się ją do formy do pieczenia.

Powinna spędzić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

Powstałe ciasto przenosi się na talerz. Następnie należy wymieszać ze sobą cukier puder, mleko oraz sok z cytryny, aby uzyskać lukier. Trzeba polać nim wypiek, gdy już się schłodzi. Teraz można się już cieszyć wspaniałym smakiem.

error: Treść zabezpieczona !!