Szybko, smacznie i bez pieczenia: Ten przepis to pierwsza klasa – To ciasto skusi każdego łasucha

Nie lubisz piec? Ciągle coś nie wychodzi? Nasz deser to idealny pomysł – nie wymaga pieczenia. Kilka prostych kroków i będziesz cieszyć się smakiem tego pysznego deseru.

Składniki:

  • 40 herbatników;
  • 500 g twarogu;
  • 375 ml kwaśnej śmietany;
  • 80 g budyniu;
  • 80 ml mleka;
  • 200 g cukru pudru;
  • 180 ml mleka do namoczenia ciastek.

Polewa:

  • 150 g czekolady
  • 150 ml bitej śmietany
  • 100 g startej białej czekolady

Przygotowanie:

Zacznij od namoczenia herbatników. Zrób to z wyczuciem tak aby herbatniki nie rozmokły za bardzo. Każde ciasteczko zamocz w mleku na kilka sekund. Tak przygotowane herbatniki wyłóż na spód blaszki –  będą podstawą deseru.

500 g twarogu wymieszaj z cukrem – odstaw na chwilę. W tym czasie do miski wrzuć kwaśną śmietanę, budyń i mleko. Wszystko zmiksuj dokładnie, tak aby powstała gładka masa. Gdy uzyskasz ten efekt – możesz dodać twarożek z cukrem. Na delikatnych obrotach wymieszaj całość.

Krem podziel na dwie części. Pierwszą, możesz umieścić na wcześniej przygotowanych biszkoptach. Na tę warstwę kremu, połóż namoczone herbatniki (postępuj tak jak w przypadku spodu ciasta). Umieść drugą część kremu i wierzch znowu przykryj herbatnikami.

Na końcu przygotuj polewę ze składników wymienionych powyżej. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niego ubitą śmietanę. Polej gotowy deser.** Tak przygotowane ciasto schłodź porządnie w lodówce. Zajmie to kilka godzin, a najlepiej dać mu czas i zostawić go w lodówce na noc.

** Jeśli nie lubisz bardzo słodkich deserów, możesz pominąć polewę. Bez niej deser jest równie pyszny.

error: Treść zabezpieczona !!