Niezwyciężony przez cały rok, zapalenie oskrzeli, płuc i kaszel znika za darmo na wiosnę dzięki temu cudownemu lekarstwu.
Zmęczony nieustannym kaszlem, zapaleniem oskrzeli i astmą? Rozwiązanie dla Twoich problemów z jelitami już czeka!
Odkryj syrop pełen tajemnic, nafaszerowany witaminami i składnikami odżywczymi, genialny w walce z zapaleniami i bólem gardła. Wielka niespodzianka wiosny – syrop z mniszka, przyrządzony z dodatkiem liści pełnych wartości. Ten przepis to czyste zaskoczenie – niesamowicie skuteczny i łatwy w przygotowaniu!
Niebywałe antidotum na astmę, zapalenie oskrzeli, kaszel i problemy z trawieniem właśnie dla Ciebie. Wypełniony witaminami i składnikami odżywczymi syrop to niezrównany sojusznik w stanie zapalnym i bólu gardła. Przekonaj się sam, jak potężną moc ma syrop z mniszka lekarskiego!
Pokonuje zapalenie płuc i oskrzeli, ułatwia walkę z kaszlem, tłumi stany zapalne w jamie ustnej, ból gardła staje się tylko wspomnieniem, a problemy z trawieniem znikają. A do tego, pomaga w biegunce, kwestiach z jelitami, przeziębieniu i wirusach. A to jeszcze nie wszystko, także wzmacnia odporność!
Składniki, które przydadzą się w trakcie przygotowania:
- 1,5 kg cukru pudru, cukru trzcinowego lub miodu agatowego
- Kwiat mniszka lekarskiego
- Liście cynamonu
I zaczynamy!
Pamiętaj o zbieraniu mniszka lekarskiego z miejsca dalekiego od zanieczyszczeń, najlepiej po deszczu, aby nie musieć martwić się o mycie składników. Szczególnie mniszek, który jest pełen składników odżywczych kiedy jest świeży i nieumyty.
Przeżyj ten cud natury, łącząc mniszka z liśćmi cynamonu i umieszczając to w filiżance. Na przemian dodaj rośliny i cukier, aż pojemnik się zapełni. Pamiętaj, aby ostatnią warstwą był cukier!
Przykryj miseczkę folią, zrób kilka dziur na górze i zwiąż gumką. Wystaw na słońce i pozostaw na fermentację przez 2-3 tygodnie. Zobacz, jak cukier staje się syropem, który osiada na dnie kubka, a zioła są wypychane na górę.
Ważne jest, aby kilka razy dziennie wciskać zioła z powrotem do syropu. W przeciwnym razie, na powierzchni mogą pojawić się pleśnie.
Po upływie dwóch tygodni, nadszedł ten magiczny moment – czas aby odlać syrop! Jak cenne złoto zdrowia, wyciskamy go. Przepuszczamy go do szklanki i przechowujemy w lodówce. Ale uważaj! W lodówce syrop nadal fermentuje i stopniowo się oczyszcza.