Umytą cukinie pokrój w słupki o długości 8 cm. Co ważne nie musisz jej obierać. Istotne jest, aby była to młoda cukinia, ponieważ nie ma nasion lub ma bardzo malutkie, prawie niewidoczne. Do wyparzonych słoików włóż po kolei, po 1 sztuce: baldachim kopru, listek wiśni, porzeczki, ząbek czosnku i 3 ziela angielskie.
Następnie ułóż ciasno słupki cukinii i kawałki ostrej papryki. Tak przygotowane słoiki zalej wrzątkiem i odczekaj 10 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. Wodę z solą i cukrem zagotuj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz musztardę.
Ponownie zagotuj i koniecznie dobrze wymieszaj składniki zalewy. Ze słoików wylej wodę i uzupełnij gorącą zalewą. Każdy słoik uzupełnij łyżką octu. Teraz można je zakręcić umytymi i wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Tak przygotowane przetwory odpoczywają 2 dni. Po tym czasie możemy przenieść już przetwory do spiżarni.
Zaskakujący jest smak tak przygotowanej cukinii: słodko-kwaśny, z lekką nutą ostrości. Można zrezygnować z dodawania kawałków ostrej papryki. W ramach modyfikacji przepisu i nabierania doświadczenia w przygotowywaniu przetworów liście porzeczki, wiśni można zastąpić liściem dębu lub liściem laurowym. Można również dodać ziarna gorczycy.