Drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem, odstaw na około 15 minut. W międzyczasie zetrzyj i posól 1 cukinię. Odstaw na chwilę, a następnie odlej sok i odciśnij.
W misce wymieszaj pozostałe składniki do przygotowania ciasta, drożdże i cukinię. Wyrób jak klasyczne ciasto i odstaw przykryte bawełnianym ręcznikiem.
Teraz przygotuj nadzienie. Drugą cukinie najpierw zetrzyj na tarce i posól, odstaw tak samo jak podczas przygotowywania ciasta, a następnie odlej wodę i wyciśnij. Cebulę podsmaż na oleju.
Następnie zmniejsz płomień, dodaj cukinię, posól, dodaj masło i wymieszaj. Gdy mieszanina ostygnie przystąp do ostatniego etapu. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką desce, posyp 1/3 masy cukiniowo-cebulowej i zwiń w kulkę.
Ponownie rozwałkuj i powtórz procedurę w sumie 3 razy.
Pomiędzy każdym rozwałkowywaniem dobrze jest odstawić ciasto na chwilę, chociaż zwykle tego nie robię. Na koniec z rozwałkowanego na grubość ok. 1,5 cm ciasta wytnij za pomocą np. szklanki okrągłe przysmaki. Natrzyj je żółtkiem i piecz na blasze w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 25 minut.
Uwaga: Jeśli nie masz czasu, nie musisz odkładać ciasta do wyrośnięcia, po prostu wymieszaj nadzienie z ciastem. Do przekąski możesz również dodać ulubione zioła, takie np. jak drobno posiekany koperek. Możesz je również posypać pestkami dyni czy słonecznika przed pieczeniem. Życzę smacznego!