Ciasto „Paul Robeson” – Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Prawdziwe odkrycie kulinarne

W większej misce połącz przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i kakao. Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dolej powoli roztopione masło. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Wlej kefir i ponownie wymieszaj.

Do suchych składników z pkt 1 wlej płynną masę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy biszkoptowej.

Okrągła formę o średnicy około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Po ostudzeniu odkrój z biszkoptu z góry warstwę o grubości około 2 cm, drobno posiekaj i odłóż. Resztę ciasta podziel na 3 równe blaty.

Kwaśną śmietanę ubij mikserem z cukrem pudrem. Dodaj zmielone orzechy i ponownie wymieszaj.

Tak przygotowanym kremem posmaruj każdy blat biszkoptu i układaj je na sobie. Górę ciasta posmaruj również kremem, tak samo jak jego boki.

Wierzch posyp posiekanym wcześniej biszkoptem i udekoruj ulubionymi bakaliami.

Ciasto dzięki zawartości kwaśnej śmietany jest lekkie, rześkie, a krem i orzechy dodają mu wytworności.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!