Receptura, łącząca wszystkie trzy składniki jest znana od dawna, a obecnie – kiedy borykamy się z wirusami i chorobami – warto ten prosty przepis przypomnieć.
Do przygotowania aromatycznego napoju potrzebujemy 3 ząbki czosnku, 1 jabłko oraz garść goździków. Silny smak i aromat czosnku jest w tym połączeniu doskonale złagodzony, jednocześnie nie wpływając na jego naturalne właściwości.
Czosnek należy oczyścić z łupinek i pokroić w drobne cząsteczki, które umieszczamy w naczyniu i zalewamy niewielką ilością wody.
Naczynie z czosnkiem odstawiamy na minimum 15 minut.
Następnie przygotowujemy jabłko.
Kroimy je na cząsteczki – nie muszą być bardzo małe. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i wsypujemy goździki.
Tak przygotowaną zalewę gotujemy. Kiedy tylko dojdzie do wrzenia, wywar zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby nieco wywar nieco się ostudził.
Po około pięciu minutach dodajemy czosnek z wodą. Tak przygotowany wywar umieszczamy pod przykryciem na około 10 minut. Następnie odcedzamy i otrzymujemy wspaniałe, naturalne lekarstwo.
Tak przygotowany napój pomoże na problemy z oddychaniem, przyniesie ulgę w stanach zapalnych, przy zachorowaniach na grypę, kaszlu czy problemach ze stawami. Zapobiegawcze działanie napoju polega na wzmacnianiu odporności, działaniu antyseptycznym i antywirusowym i dostarczaniu do organizmu naturalnych witamin.