Ten przepis opiera się głównie na tartej cukinii. Można tu również znaleźć jaja, przyprawy, cebulę oraz inne warzywa pasujące do mięsa.
Gdy przygotowałam ją po raz pierwszy, moja rodzina cały czas prosiła mnie żebym przygotowała ją ponownie. Pokochali to danie.
Na szczęście tortilla jest prostym daniem, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. A oprócz tego smakuje wyśmienicie i syci nawet na kilka godzin.
Obierz cebulę i posiekaj ją na drobno. Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę. Smaż do uzyskania złotego koloru.
Połowę cukinii przełóż na patelnię z cebulką i smaż przez 3-4 minuty razem. W tym samym czasie w osobnym naczyniu ubij jajka z drugą połową startej cukinii.
Połącz smażoną oraz surową cukinię ze sobą w misce. Przypraw solą i pieprzem, a następnie wlej masę na gorącą patelnię z olejem. Na wierzchu połóż pokrojonego na plasterki pomidora, oraz posyp serem startym na tarce.
Zredukuj ogień, przykryj pokrywką i smaż jeszcze kilka minut. Tortillę również można przyrządzić w piekarniku.
Cukinia to warzywo idealnie nadające się zarówno do mięsnych jak i neutralnych w smaku potraw. Łącząc ją z różnymi produktami można otrzymać ciekawe połączenia. Oprócz tego, cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych.