Szybki i łatwy deser bez pieczenia to świetny sposób, aby zaskoczyć rodzinę. Można go przygotować w pojedynczych pucharkach lub na tacy.
Od Ciebie zależy, jaki rodzaj deseru przygotujesz. Na wierzchu ułóż warstwę herbatników namoczonych w kawie. Jeśli deser ma być przeznaczony dla dzieci, herbatniki można nasączyć mlekiem lub kakao. Przygotować krem. Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Połączyć śmietanę i mleko skondensowane. Na wierzchu kremu należy umieścić zmiękczoną i dodaną do niego żelatynę. Ciepła żelatyna może spowodować powstanie grudek lub sprawić, że krem będzie blady. Krem wyłożyć na warstwę z herbatników. Spód z herbatników można wykorzystać jako bazę do deseru.
Do kremu dodać polewę czekoladową. Śmietankę delikatnie podgrzać i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Rozprowadź polewę na wierzchu deseru. Polewa będzie dobrze przylegać do kremu. Aby przyspieszyć przygotowanie polewy, można użyć kuchenki mikrofalowej.