To szybki i łatwy sposób na przygotowanie deseru dla gości, którzy są niezapowiedziani. Przepis.

Zdanie „Mamy coś słodkiego do kawy” słyszymy dość często.

Szybki i łatwy deser bez pieczenia to świetny sposób, aby zaskoczyć rodzinę. Można go przygotować w pojedynczych pucharkach lub na tacy.

Składniki:

  • 300 g mleka skondensowanego
  • 500 g śmietany (30 % lub 36 %)
  • 150ml wody
  • 1 opakowanie żelatyny
  • Opcjonalnie: herbatniki maślane i kawa

Do dekoracji

  • 250 g śmietany (30% lub 36%)
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady

Sposób przygotowania:

Od Ciebie zależy, jaki rodzaj deseru przygotujesz. Na wierzchu ułóż warstwę herbatników namoczonych w kawie. Jeśli deser ma być przeznaczony dla dzieci, herbatniki można nasączyć mlekiem lub kakao. Przygotować krem. Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Połączyć śmietanę i mleko skondensowane. Na wierzchu kremu należy umieścić zmiękczoną i dodaną do niego żelatynę. Ciepła żelatyna może spowodować powstanie grudek lub sprawić, że krem będzie blady. Krem wyłożyć na warstwę z herbatników. Spód z herbatników można wykorzystać jako bazę do deseru.

Do kremu dodać polewę czekoladową. Śmietankę delikatnie podgrzać i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Rozprowadź polewę na wierzchu deseru. Polewa będzie dobrze przylegać do kremu. Aby przyspieszyć przygotowanie polewy, można użyć kuchenki mikrofalowej.

Codziennie, a zwłaszcza w czasie świąt, podawaj deser. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!