Instrukcja krok po kroku: Niesamowity deser z ciasta francuskiego, który możesz przygotować w kilka minut.

Świetny przepis, który idealnie nadaje się do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego pokrój w paski
  • 3 jajka
  • 750 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 4,5-5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Użyjemy ciasta francuskiego, które jest schłodzone i już rozwałkowane, oszczędzając w ten sposób pracę.

Pokrój ciasto w cienkie paski.

Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni przez około 12-15 minut.

Ubij jajka i dodaj mleko.

Dodaj cukier i skrobię – wymieszaj i ugotuj gęstą śmietanę.

Dodaj śmietanę.

Przygotujemy formę, którą ułożymy folią.

Układamy ciasto na około 5 pasów.

Na spód nakładamy część kremu, dodajemy upieczone paski ciasta, krem.

Ostatnia to warstwa kremu – folię zaginamy na wierzchu.

Wstawiamy do lodówki na 4-6 godzin.

Rozkrusz pozostałe paski i posyp je na wierzchu deseru od razu po stwardnieniu.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!