Dodatkowo dzięki niskiej kaloryczności ogórków idealnie nadaje się dla osób na diecie. Można jeść ją jako dodatek do dania lub jako samodzielny posiłek. Kolejną zaletą tej sałatki jest fakt, że do przygotowania jej potrzeba naprawdę małą ilość składników, a efekt jest zachwycający.
Na początku należy wymyć dobrze ogórki i moczyć je w zimnej wodzie przez około godzinę. W międzyczasie kroimy cebulę w pół pierścienie, a gdy ogórki swoje odleżą je także kroimy. Ogórki i cebulę umieszczamy w dużej misce i solimy. Muszą poleżeć tak około 30 minut żeby puściły sok.
W międzyczasie drobno siekamy koperek, a w dużym garnku mieszamy ocet, cukier i pieprz. Dodajemy do wywaru ogórki z cebulą i mieszamy. Trzymamy tak garnek aż wszystko się zagotuje. Oczywiście mieszając od czasu do czasu.
Na koniec należy przygotować dobrze wyparzone słoiki. Jak ogórki zmienią kolor, zdejmujemy sałatkę z palnika i przelewamy do słoików. Marynata powinna zakrywać ogórki. Tak przygotowane słoiki zakręcamy i odwracamy dnem do góry, po czym zawijamy w materiał (może być koc lub ścierka) i zostawiamy do ostygnięcia.