Delikatne ciasto i puszysty budyniowy krem: smaczniejsze niż karpatka. Tanio i szybko.

Przygotowanie należy rozpocząć od przesiania mąki, którą później trzeba połączyć z solą i proszkiem do pieczenia dokładnie razem mieszając. Następnie rozpuść masło w garnku.

Gdy masło już się rozpuści, dodaj do niego wodę oraz mleko. Wszystko powinno się zagotować, po czym trzeba dodać do mieszanki mąkę ciągle mieszając.

Oznaką, iż ciasto jest już gotowe, jest odklejanie się masy od ścian garnka. To znak, że garnek można zdjąć z ognia.

Gdy ciasto już ostygnie, należy dodać do niego jajka. Wymieszaj wszystko razem, a powstałe ciasto oddziel na dwie części. Jedną z nich włóż do wyłożonej papierem formy i piecz przez 20 minut w 200 stopniach.

Pamiętaj, że piekarnik musi być dobrze rozgrzany przed włożeniem ciasta. Następnie należy upiec drugą połowę ciasta.

Teraz przyszedł czas na przygotowanie pysznego kremu.

Rozpocznij od umieszczenia w garnku jaj, cukru, mąki i mleka. Z tej mieszanki ugotuj pyszną masę budyniową, która powinna pozostać do ostygnięcia.

Następnie ubij za pomocą miksera masło i stopniowo dodawaj do niego chłodny budyń. Tak przygotowaną masę wyłóż na pierwszą część ciasta, rozsmaruj i przykryj drugą częścią ciasta.

Całość posyp cukrem pudrem, warto również dodać ulubione dodatki.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!