Jej uprawa sięga starożytnego Egiptu, a olej z nasion był używany przez faraonów. W kulturze arabskiej czarnuszka uchodzi za lek na wszystko, oprócz śmierci.
Ta roślina ma szerokie zastosowanie medyczne, potwierdzone przez badania. Nasiona, olej i ekstrakty z czarnuszki działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, antyoksydacyjnie, zapobiegają wrzodom, antybakteryjnie, antycholinergicznie, redukują nadciśnienie, antywirusowo, przeciwkurczowo, rozszerzają oskrzela, antydiabetycznie, chronią wątrobę, obniżają ciśnienie, przeciwlekotrienowo, ochraniają nerki i antynowotworowo. Wciąż odkrywane są nowe właściwości tej rośliny, dzięki setkom tysięcy badań.
Czarnuszka i jej ekstrakty mają wpływ na choroby takie jak cukrzyca typu 2, infekcja Helicobacter pylori, epilepsja, wysokie ciśnienie krwi, astma i rak jelita. Jej stosowanie, zarówno w formie nasion, oleju, jak i suplementów, jest proste i smaczne.