Liście powinny być zbierane w okresie od maja do sierpnia włącznie. Liście oczyść i dobrze umyj, a następnie pozostaw do wyschnięcia na szmatce. Używając noża delikatnie je posiekaj. Masło lub słoninę rozpuść i dodaj posiekaną babkę. Całość powoli i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką i pozostaw na małym ogniu przez około 5 minut.
Następnie zdejmij zawartość z ognia i odstaw do ostygnięcia. Najlepiej jak mikstura poleży do następnego ranka. Kolejnego dnia delikatnie podgrzej maść, a później przeciśnij ją przez gazę. Zawartość umieść w czystych słoikach wykonanych z ciemnego szkła. Maść przechowuj w ciemnym, suchym oraz chłodnym miejscu.
Ta domowa maść posiada właściwości lecznicze, antyseptyczne oraz zmiękczające. Przed zastosowaniem maści polecam dokładnie oczyścić wybrane miejsce. Nakładaj warstwę maści 3 do 4 razy dziennie.