Domowe ciastka w 15 minut dla niespodziewanych gości. Odkąd znam te przepisy – nie kupuje ciastek w sklepie.

Potrzebujesz:

  • biały cukier 120 g
  • wanilia 3 g (ewentualnie cukier wanilinowy)
  • jajka – 4 sztuki
  • dobra margaryna 200 g
  • mąka pszenna 500 g
  • jabłka – 3 duże sztuki
  • proszek do pieczenia 10 g

Przygotowanie: Roztapiamy margarynę. Następnie jajka dokładnie ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy, Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Jabłka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do środka. Z powstałego ciasta formujemy owalne ciasteczka. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Delikatne i mleczne

Potrzebujesz:

  • mąka pszenna 400 g
  • cukier biały 200 g
  • masło 100 g
  • 1 duże jajko
  • mleko 80 ml
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem – najlepiej mikserem. Następnie wrzucamy do powstałej masy jajko, mleko i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i zdecydowanymi ruchami ugniatamy ciasto. Kiedy jest zwarte należy je rozwałkować na grubość ok. 7-10 mm.

Foremkami wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Bananowe szaleństwo

error: Treść zabezpieczona !!