Jest to prosta metoda na zrobienie mleka skondensowanego w domu. Oto mój sprawdzony przepis
Z mlekiem skondensowanym można zrobić wiele pysznych deserów i potraw.
W dobie świadomości konsumenckiej istotne jest, aby mleko było wysokiej jakości i miało najlepszy skład. Robienie własnego mleka to najlepszy sposób na jego pozyskanie. Jak łatwo jest zrobić własne mleko? Przepis znajduje się poniżej.
Mleko skondensowane w domu
Składniki:
- 1 litr pełnotłustego mleka
- 200-250 gram cukru (możesz użyć mniej lub więcej w zależności od preferencji)
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie, dla dodatkowej gładkości)
Metoda przygotowania
Gotowanie mleka: Wlej mleko do dużego, ciężkiego garnka. Najlepiej sprawdzi się garnek o grubym dnie, który równomiernie rozprowadza ciepło. Ustaw płomień na średni i poczekaj, aż mleko zacznie się delikatnie gotować.
Dodawanie cukru: Kiedy mleko zacznie się gotować, dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Gotowanie: Zmniejsz płomień do średnio-niskiego. Pozwól mleku delikatnie się gotować, co jakiś czas mieszając. W ten sposób zapobiegniesz przypalaniu się mleka na dnie garnka. Proces gotowania zajmie około 1,5 do 2 godzin. W tym czasie mleko powinno zgęstnieć i zmniejszyć swoją objętość o mniej więcej połowę.
Dodanie masła: Na końcu gotowania możesz dodać łyżeczkę masła, co jest opcjonalne. Masło doda gładkości i bogatego smaku.
Schłodzenie: Po osiągnięciu pożądanej gęstości zdejmij garnek z ognia. Pozwól mleku całkowicie ostygnąć na powietrzu, a następnie przechowuj w lodówce.
Przechowywanie: Domowe mleko skondensowane przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Powinno być dobre przez około tydzień.
Mleko zgęstnieje szybciej, jeśli jest bardziej tłuste. Należy regularnie mieszać mleko, aby nie dopuścić do jego przypalenia. Możesz również dodać masło, aby poprawić konsystencję niskotłuszczowego mleka.