Nie kupuję już majonezu w sklepie. Mogę go zrobić w domu z jajek i octu w mniej niż minutę.

Ten lekki domowy majonez jest idealny do przygotowania świątecznych sałatek. Jest pyszny i może być stosowany do wielu potraw. Można go używać do przyprawiania sałatek lub jako przyprawy do mięs i ryb.

Składniki:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju ryżowego (lub oleju słonecznego)
  • 1 łyżka ogórka kiszonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Dodaj szczyptę soli do pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Cebulę i ogórek można zetrzeć na tarce, następnie należy je umieścić w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Blendować aż do uzyskania gładkiej pasty. Stosować natychmiast. Przechowywać w lodówce.

Ten majonez jest doskonały do sałatek i może być również stosowany jako dressing do ulubionych słonych potraw.

error: Treść zabezpieczona !!