Nie kupuję już majonezu w sklepie. Mogę go zrobić w domu z jajek i octu w mniej niż minutę.

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe mąki z siemienia lnianego
  • 125 ml oleju kokosowego (lub dowolnego innego oleju)
  • 60 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Dodaj mąkę lnianą do rondelka. Podgrzej wodę na małym ogniu. Gdy mieszanina zgęstnieje, wyłącz ogień. Gdy mąka osiągnie temperaturę pokojową, dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, a następnie dodaj olej. Powstanie gładki sos. Następnie dodać musztardę i sok z cytryny. Spróbuj i dostosuj ilość soli lub cukru do swoich upodobań.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!