Przygotuj napar z 10 liści laurowych, zalewając je 300 ml gotującej się wody w jakimś naczyniu utrzymującym ciepło, np. termosie turystycznym. Odczekaj 24 godziny. Mieszaninę musisz spożywać na pół godziny przed posiłkami w porcji 50 g.
Zagotuj 2 litry wody i wrzuć do niej uprzednio umyte 200 g prosa. Proso musi być miękkie. 300 g dyni zetrzyj na dużych oczkach i dodaj, a następnie gotuj aż na purée. Ostatnim krokiem jest dorzucenie łyżki masła Shea i wymieszanie wszystkiego razem.
Nie wolno ignorować pierwszych objawów choroby trzustki. Zazwyczaj reagujemy dopiero wtedy gdy jest bardzo źle. W takich sytuacjach łagodna interwencja nie jest już wystarczająca i trzeba sięgnąć po zdecydowanie bardziej restrykcyjne sposoby, które wiążą się ze znaczną zmianą naszego sposobu życia. Dlatego też warto reagować już na samym początku!