Chcesz, aby twój filet rybny nie rozpadał się podczas smażenia? My mamy rozwiązanie! Wystarczy zamoczyć zamrożony filet w gazowanej wodzie mineralnej. Ten niezwykły trik nie tylko przyspiesza rozmrażanie aż o 50%, ale także czyni rybę bardziej miękką, a co za tym idzie, smaczniejszą. Zarówno podczas smażenia, jak i pieczenia filetów, ta rada okaże się nieoceniona!
Nasze sekretne narzędzie do perfekcyjnego usmażenia filetu? Zamrażarka! Tak, dobrze słyszysz. Wkładając filet do zamrażalnika przed smażeniem, zapobiegasz jego rozpadowi.
Zaczynamy od ułożenia filetów rybnych blisko siebie. Następnie skrapiamy je cytryną i posypujemy szczyptą soli. Pozostawiamy je na około pół godziny, po czym zawijamy filety w papierowe ręczniki. Pozwoli to na wchłonięcie nadmiaru wilgoci. Następnie przygotowujemy jajka, do których dodajemy mleko, sól i inne przyprawy według uznania.
Teraz najważniejsze: panierka! Najpierw obtaczamy rybę w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Pozostawiamy filety na kwadrans, a następnie powtarzamy cały proces panierowania. Kiedy skończymy, wkładamy filety do zamrażalnika na dwadzieścia minut.
Potem tylko smażenie – rozgrzewamy olej na patelni, następnie smażymy filety pod pokrywką przez około 3 minuty z każdej strony. Pamiętaj tylko, by nie dziubać filetów widelcem – nie chcesz przecież, by się rozpadły!