Duszona kapusta przygotowana w ten sposób wychodzi zawsze przepysznie. Oto kilka ważnych wskazówek.

Smażenie powinno trwać ok. 5 minut. Następnie dodaj do podsmażonych warzyw drobno pokrojoną kapustę. Po 5 minutach dodaj trochę wody, a także passatę pomidorową lub świeże, obrane ze skórki pomidory.

Kapustę dusi się pod przykryciem na małym ogniu ze wszystkimi składnikami przez około 40 minut. Jeśli dusisz kapustę młodą, wczesnowiosenną trwa to dużo krócej, bo wystarczy kwadrans.

Kapusta czerwona (fioletowa)

Wybieraj kapustę o odcieniu jasnego fioletu. Kapusta im twardsza, tym świeższa i właśnie takie sztuki wybieraj podczas zakupów. Kapusta fioletowa świetnie smakuje uduszona bez dodatku innych warzyw. Wystarczy, że ją pokroisz na drobno lub poszatkujesz.

Podduś ją na oleju, z dodatkiem wody, aż do miękkości. Posól i popieprz, a także w trakcie warto dodać odrobinę octu jabłkowego. Nie tylko nada smaku, lecz dzięki niemu kapusta zachowa nasycony kolor podczas duszenia.

Jeśli nie masz octu jabłkowego, możesz zastąpić go innym, na przykład winnym lub ryżowym. Niektórzy lubią taką kapustkę w lekko słodkim wydaniu, możesz doprawić ją odrobiną cukru.

Jeśli lubisz zdecydowane nuty, dodaj gałkę muszkatołową w proszku. Możesz do kapusty dodać również trochę pasty pomidorowej lub zasmażyć z odrobiną mąki.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!