Francuska zapiekanka – Domownicy zjedli całą w jeden dzień! Wyjątkowo smaczny obiad

Szukasz dania, które zachwyci najbardziej wymagających smakoszy, jakim jest Twoja rodzina?

W takim razie ten przepis daje właśnie taką możliwość. Nie dość, że zapiekanka po francusku jest nieziemsko smaczna to i niezwykle sycąca. Do jej przygotowania nie będziesz potrzebowała żadnych wymyślnych i drogich produktów, co stanowi kolejny jej atut.

Potrzebne składniki:

  • Pieczarki-250 g
  • Kurczak-400 g
  • Cebula-1 sztuka
  • Śmietana 18%-200 ml
  • Twardy ser-200 g
  • Ziemniaki-700 g
  • Mleko-100 ml
  • Masło-20 g
  • Sól, pieprz wedle własnego uznania

Wykonanie:

Ziemniaki należy obrać i ugotować w posolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić wodę i pognieść robiąc puree. Połączyć je z masłem i mlekiem.

Oddzielnie podtuszyć pokrojone uprzednio w drobną kostkę pieczarki. Smażyć przez chwilę, po czym dodać olej, sól i pieprz. Dosypać posiekaną cebulę. Odczekać chwilę.

Usmażyć kurczaka na oddzielnej patelni i gdy będzie gotowy dodać do gotujących się składników.

Dodać śmietanę. Czas duszenia to 5-7 minut. Przygotować ser. W naczyniu żaroodpornym na spodzie ułożyć ziemniaki, na to położyć farsz pieczarkowo-kurczakowy. Całość posypać żółtym serem.

Temperatura piekarnika to 180 stopni. Czas pieczenia: 10 minut. Bon apetit!

error: Treść zabezpieczona !!