Jest przepyszna i wspaniale się prezentuje, będzie więc ozdobą na wielkanocnym stole. Ze względu na jej właściwości zdrowotne warto przygotowywać ją jednak nie tylko na specjalne okazje.
Galareta zwiera dużą dawkę kolagenu. Ten składnik wzmacnia cały układ mięśniowo-szkieletowy, wszystkie kości i chrząstki. Dodatkowo zwiększa elastyczność naczyń oraz poprawia stan uzębienia. Pozytywnie oddziałuje też na wygląd zewnętrzny – kolagen wspomaga odżywienie i ujędrnienie skóry.
Włóż golonki do garnka, zalej wodą i gotuj aż do wrzenia. W trakcie gotowania na powierzchni będzie zbierać się piana – usuwaj ją, a gdy golonka się zagotuje wymień wodę.
Umyj i obierz marchew, pietruszkę i cebulę. Wrzuć je do gotującego się mięsa w całości, dodaj liście laurowe.
Całość pozostaw na niewielkim ogniu na około 4 godziny. Gdy mięso zrobi się miękkie i zacznie odchodzić od kości zdejmij garnek z kuchenki.
Wyjmij ugotowane składniki do oddzielnych misek, do jednej mięso, a do drugiej warzywa. Pozostaw do ostygnięcia i przygotuj czosnek.
Obierz go z łupin, wyciśnij wszystkie ząbki przez praskę do osobnej miski, a na koniec zalej 2 chochlami bulionu i odstaw. Resztę bulionu przecedź przez sitko.
Podziel mięso na mniejsze kawałki. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, ułóż na dnie naczynia. Możesz dodać też posiekaną natkę pietruszki.
Przełóż do naczynia mięso, zalej całość bulionem i pozostaw do zastygnięcia na całą noc.
Następnego dnia galareta będzie już gotowa do zjedzenia.