Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk. Lepsze od zwykłych. Przepis na rumuńskie Gołąbki.

Spokojnie można powiedzieć, że gołąbki są naszym daniem narodowym. Warto jednak zaznaczyć, że przygotowuje się je także w innych krajach.

Sposób przyrządzenia różni się od znanego nam przepisu. Warto jednak próbować nowości. Oto przepis na przepyszne rumuńskie gołąbki, które można zrobić z różnego rodzaju mięsa.

Ze względu na soczystość najlepiej nadają się do tego wieprzowina lub wołowina. Jeżeli jednak wolisz kurczaka lub indyka spokojnie możesz ich użyć.

Składniki

  • kapusta – 1 główka
  • mielona wieprzowina lub wołowina – 250 g
  • ryż – 100 g
  • marchewka – 1 szt
  • cebula – 1 szt
  • woda – 0,5 szkl
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos

  • śmietana – 2 łyżki
  • twardy ser – 100 g
  • pomidory – 2 szt
  • czosnek – 4 ząbki
  • natka pietruszki lub koperek – pęczek

Sposób przygotowania

Ostrożnie pozbywamy się głąba z kapusty i wkładamy ją do mikrofalówki na 7 – 10 minut. Ułatwi to oddzielanie liści.

error: Treść zabezpieczona !!