Ryż gotujemy na półtwardo. Ścieramy marchewkę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy warzywa. Zawartość patelni mieszamy z ryżem, dodajemy mięso i doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Umieszczamy w niej gołąbki i podlewamy je 0,5 szklanki wody.
Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni. Blachę przykrywamy folią aluminiową. Gołąbki pieczemy przez 25 minut. Natkę pietruszki lub koperek drobno siekamy, ścieramy zer na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory drobno kroimy. Mieszamy wszystkie składniki.
Dodajemy do sosu śmietanę, doprawiamy go solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Gołąbki polewamy sosem i wstawiamy je do piekarnika na kolejne 15 minut. Gołąbki są już gotowe do podania.
Dobrze jest również spróbować mięsa mielonego przed faszerowaniem i sprawdzić czy jest ono odpowiednio doprawione. Ten przepis na pewno skradnie niejedno podniebienie.