To nie jest cukier ani sól. Jest to najbardziej śmiercionośna biała toksyna, którą spożywamy każdego dnia.
Najgroźniejsza biała toksyna, którą spożywamy każdego dnia – to nie sól ani cukier
Czy znasz coś podobnego? A może kiedykolwiek zetknąłeś się z glutaminianem sodu e621? Być może nie wiedziałeś o istnieniu takiej substancji. Choć może się to wydawać szokujące, w rzeczywistości spożywasz tę substancję każdego dnia i przyczyniasz się do znacznych strat w swoim organizmie.
Glutaminian sodu (E621) jest popularnym dodatkiem, który jest powszechnie stosowany. Znajduje się w prawie każdym produkcie spożywczym, który kupujemy i przygotowujemy w domu. Można go również znaleźć w żywności przetworzonej i fast-foodach.
Jest stosowany w wielu restauracjach na całym świecie, w tym w restauracjach chińskich. Smak ten znany jest jako piąty smak umami, znany również jako przetworzony bulion mięsny, grzyby i zupa. Pomimo swojej popularności, składnik ten jest niezwykle niebezpieczny i może powodować poważne problemy zdrowotne dla organizmu. Spożywamy go codziennie, nawet jeśli o tym nie wiemy.
Z wyglądu jest bardzo podobny do soli i cukru. Występuje w postaci proszku o białym, krystalicznym wyglądzie. Jest również dostępny w postaci płynnej. Może być używana w restauracjach w celu wzmocnienia smaku potraw lub zwiększenia apetytu. Toksyna ta powoduje, że jemy trzy razy więcej, jeśli stosujemy dietę bogatą w tę substancję.
Dodatek ten można znaleźć w wielu produktach spożywczych, a także w piwie i innych napojach, co może prowadzić do uzależnienia. Należy pamiętać, że zalecana ilość tego dodatku na 100 g produktu wynosi od 0,2 do 0,8%. Można też dodać więcej. Substancja ta jest używana na całym świecie w ilości nieco ponad 200 000 ton rocznie.
Przedawkowanie glukozy monosodowej może powodować zawroty głowy, nudności i osłabienie, a także migreny. Przedawkowanie E621 może powodować poważniejsze skutki, takie jak zaburzenia równowagi hormonalnej, zaburzenia widzenia i bóle w klatce piersiowej.
Silnie oddziałuje na receptory języka i sprawia, że jedzenie smakuje lepiej niż bez niego. Może to prowadzić do uzależnienia od przetworzonej żywności, co może mieć negatywne konsekwencje.