Herbata imbirowa – Piję ją często i od lat nie mam problemów ze zdrowiem. Przepis od mojej babci
Imbir jest rośliną o udokumentowanych walorach leczniczych. Świetnie wpływa na stawy, wątrobę, nerki, żołądek, reguluje poziom cukru i cholesterolu, potrafi także zapobiegać nowotworom.
Oto przepis na uzdrawiający napar imbirowy, który chorym pomoże wrócić do formy, a zdrowych ustrzeże przed najróżniejszymi dolegliwościami. Receptur na imbirowe specyfiki powstało wiele, ale poniższa bije na głowę wszelką konkurencję. Została opracowana tak, by wydobyć z imbiru całe jego bogactwo.
Taką herbatę warto pić przy rozmaitych infekcjach, bowiem imbir pełni rolę naturalnego antyseptyku i skutecznie zwalcza wirusy.
Upora się także z pasożytami, bakteriami, zakażeniami grzybiczymi oraz stanami zapalnymi. Korzystnie działa również przy chorobach serca, astmie, grypie i dolegliwościach gastrycznych.
Korzeń imbiru to bogate źródło witamin (zwłaszcza witaminy C), mikroelementów (m.in. magnezu, wapnia, manganu, potasu) i flawonoidów, które zwalczają nadmiar wolnych rodników.
W niektórych przypadkach imbir może leczyć nawet bardziej efektownie niż syntetyczne preparaty z apteki. Nie wywołuje przy tym efektów ubocznych.
Lekarze zalecają go kobietom w ciąży, jako antidotum na poranne mdłości, a także osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną. Ponadto imbir wspomaga pracę mózgu, oczyszcza całe ciało z toksyn i sprawia, że człowiek wolniej się starzeje.
Aby przygotować herbatę imbirową, potrzebujemy:
- szklankę wody
- 2 łyżeczki mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- taką samą ilość mielonej kurkumy
- 2 łyżki miodu
Wodę gotujemy, przelewamy wrzątek do szklanki, po czym dodajemy imbir, kurkumę i mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miksturę na ok. 10 minut, aby nieco ostygła.
Dopiero potem możemy ją połączyć z miodem, który nigdy nie powinien mieć kontaktu z gorącym płynem. Pod wpływem wysokiej temperatury miód traci swoje właściwości i niewiele różni się od zwykłego cukru.
Herbatę imbirową trzeba pić systematycznie, raz dziennie. Można to robić o dowolnej porze, jednak najlepsze rezultaty napój przynosi, gdy jest wypijany rano. Wtedy zasila organizm na resztę dnia.