Herbata z orzecha włoskiego to naturalny, a do tego bardzo skuteczne lekarstwo. Znane od pokoleń, a do tego bezpieczne w stosowaniu dla dzieci.

Cudowne lekarstwo na kaszel i chore oskrzela

Ten wyjątkowy przepis jest nie tylko niebywale skuteczne ale także zdumiewająco łatwy w przygotowaniu. Wystarczy jedna cebula oraz garść łupin orzecha włoskiego. To właśnie z tych dwóch składników można przygotować wyjątkową herbatę leczniczą na kaszel.

Herbata z orzecha włoskiego to naturalny sposób, który sprawdza się także u dzieci. Niezależnie od rodzaju kaszlu, który nam towarzyszy herbata ta fantastycznie zadziała. Jest to dość dawny przepis, który niestety z czasem stopniowo zaczął odchodzić w niepamięć. Niemniej jednak nie należy o nich zapominać zwłaszcza jeśli posiadamy problemy z oddychaniem.

Wyjątkowe działanie łupin z orzecha włoskiego:

  • leczy chore oskrzela,
  • działa przeciwzapalnie,
  • pomaga przy kaszlu oraz przy przeziębieniu,
  • zwalcza kaszel długotrwały bądź przewlekłych,
  • redukuje poziom cukru we krwi,
  • pomaga w pierwszych objawach grypy,
  • hamuje apetyt na palenie tytoniu,
  • korzystnie wpływa na skórę,
  • nadaje piękny i mocny wygląd włosom,
  • mocny wywar z łupin orzecha włoskiego działa pozytywnie na wrzody.

Przygotowanie domowego leku:

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cebula ze skórką,
  • 2 plastry imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • dwa litry zimnej wody,
  • 1 laska cynamonu bądź ewentualnie pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 6-8 całych łupin orzecha włoskiego.

Sposób przygotowania:

Sekretem tego leku jest zastosowanie w nim łupin z orzechów włoskich oraz cebuli wraz ze skórką. Aby przygotować lek należy w pierwszej kolejności dobrze umyć cebulę i pokroić ją na plasterki. Następnie należy umyć oraz rozgnieść orzechy włoskie.

Gdy to zrobimy należy zagotować wodę razem z cebulą, orzechami oraz cynamonem. W czasie gotowania gdy pojawia się pierwsze bąbelki należy przykryć garnek przykrywką i gotować przez kolejne 15 minut. Pod koniec czasu należy całość zdjąć kuchenki i pozostawić do zaparzenia przez kolejne pół godziny.

Po tym czasie należy odcedzić i dodać do wywaru tarty imbir oraz miód. Herbatę należy pić nad ciepło w ilości jedna szklanka trzy razy dziennie.

error: Treść zabezpieczona !!