Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil: Niezwykle smaczny biszkopt bez pieczenia.

Niezwykle smaczny biszkopt bez pieczenia. Tak fantastyczny, że nawet wyszukane, pieczone desery nie dorównają mu w obłędnym smaku!

Potrzebujesz:

  • 250 g biszkoptów
  • 10 g żelatyny
  • 170 g masła
  • 170 g cukru pudru
  • 300 g słodkiej śmietany 12%
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 300 g wiśni odsączonych z soku

Mleko karmelowe:

  • 200 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Na polewę:
  • 50-100 g rozpuszczonej czekolady z odrobiną śmietany 30%

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj mleko karmelowe. Do garnka z grubszym dnem wsyp 2-3 łyżki cukru i wstaw na kuchenkę.

Gdy cukier zacznie się topić i lekko się rumienić, dodaj zimne mleko i mieszaj bez przerwy, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Przygotuj formę na ciasto, wyłóż ją biszkoptami i lekko polej mlekiem karmelowym. Pozwól żelatynie spęcznieć w niewielkiej ilości zimnej wody. Ubij śmietanę 30% i włóż do lodówki.

Ubij masło z cukrem (możesz też użyć cukru pudru), następnie dodaj jogurt, śmietanę i dobrze wymieszaj.

Rozpuść żelatynę podgrzewając ją np. w mikrofalówce i wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj. Połowę kremu wyłóż ​​na biszkopty.

Ułóż na masę wiśnie, potem resztę kremu i kolejną warstwę biszkoptów nasączonych mlekiem karmelowym.

Wstaw deser do lodówki na co najmniej 6 godzin. Ciasto udekoruj wiśniami obtoczonymi w cukrze i rozpuszczoną czekoladą.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!