Domowy babciny wywar: Dwa jabłka, dwa ząbki czosnku, woda…: Ratunek dla oskrzeli, odporności i słabego wzroku!
Jak powszechnie wiadomo, jabłko oraz czosnek w odpowiedni sposób wpływają do dobre funkcjonowanie naszego organizmu.
W związku z tym należy powiedzieć, że w przypadku, gdy zdecydujemy się na ugotowanie jabłka z czosnkiem i wypicia takiego wywaru przez około dziesięć minut to możemy mieć gwarancję tego, że nasze wzmocnienie odporności w znaczący sposób się poprawi, ale również poprawi się funkcjonowanie naszego narządu wzroku oraz ulegnie poprawie także funkcjonowanie naszych oskrzeli.
Aczkolwiek korzyści płynących z picia takiego wywaru jest oczywiście o wiele więcej. Każdy zapewne słyszał o różnorodnych herbatach ziołowych. A z pewnością każdy z nas spotkał się z takimi herbatami ziołowymi, które przygotowywały nasze babcie lub mamy. Faktem jest również to, że herbatki ziołowe można już kupić gotowe w różnorodnych sklepach, aczkolwiek najlepiej przygotować je samemu.
Jedną z najlepszych herbat ziołowych jest nic innego jak wywar przygotowany z samych jabłek oraz czosnku. Bowiem jest to rewelacyjny domowy środek na różnorodne choroby oraz stadia przeziębienia. Wywar z jabłek i czosnku przyczynia się w bardzo dużej mierze do:
- poprawy naszego układu odpornościowego,
- poprawy naszego narządu wzroku,
- przyczynia się do leczenia przeziębienia,
- leczenia bólów gardła,
- jak również w odpowiedni sposób leczy kaszel,
- jak i pozostałe dolegliwości chorobowe.
W związku z tym, jak można w prosty sposób zauważyć, zażywanie wywaru z jabłek i czosnku jest bardzo pomocne w każdym okresie roku, ale przede wszystkim w tym okresie, w którym w szczególności jesteśmy narażeni na działanie różnorodnych wirusów oraz bakterii.
Wywar z jabłka i czosnku przyczynia się do wzmocnienia naszego organizmu
Wywar taki wzmacnia nasz organizm, ponieważ jabłko jest bogate w witaminę C, jak również pozostałe składniki odżywcze, które odpowiadają za stymulację układu odpornościowego naszego organizmu.
Zapobieganie chorobom oczu
Wywar z jabłek i czosnku przyczynia się w odpowiedni sposób do zapobiegania różnorodnym chorobom oczu. Dzieje się tak dlatego, bowiem jabłko jest przede wszystkim w dużej mierze bogate w różnorodne flawonoidy, jak również przeciwutleniacze. A jak powszechnie wiadomo, zarówno flawonoidy, jak i przeciwutleniacze przyczyniają się do zapobiegania uszkodzeniom oczu przez wolne rodniki.
Obniżanie złego cholesterolu
Spożywanie takiego wywaru pozytywnie wpływa na obniżanie złego cholesterolu. A wszystko to dlatego, ponieważ jabłko jest bogate w pektynę.
Składniki potrzebne do przygotowania wywaru
Potrzebne nam będą:
- dwa jabłka
- dwa ząbki czosnku
- jak również 500 ml wody
Jabłko należy dodać na patelnie razem ze skórką, a potem dodać obrany czosnek. W następnej kolejności dolewamy wody i mieszamy, aż do zagotowania.