Sprawdzony przepis na deser z kefiru i kakao.

Moje dzieci uwielbiają słodycze.

Gdy moja siostra przyjechała z wizytą, natychmiast im uległa. Rozpieszczała je różnymi słodyczami, aż ją złapałam. Postanowiłam ją nauczyć, jak zrobić zdrowy deser z kefiru i kakao. Jest jednocześnie smaczny i zdrowy.

Oprócz czasu zamrażania, sam suflet przygotowuje się dosłownie w 5 minut. Ten lekki deser czekoladowy przypadnie do gustu również miłośnikom zdrowego odżywiania. Wykonany jest z naturalnych produktów. Cukier można zastąpić słodzikiem. Jak dla mnie jest kilka plusów!

Składniki:

  • 300 g kefiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

Wymieszaj kefir z cukrem i kakao.

Ubij miksturę blenderem, aby na powierzchni pojawiło się dużo bąbelków.

Żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej i dodaj kefiru. Dobrze wymieszaj.

Wlej deser do foremek, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Często gotuję ten mleczny deser dla moich dzieci. Smakuje jak lody czekoladowe, ale jest o wiele zdrowszy.  Czasami do smaku dodaję banany lub jagody. Ja na przykład bardzo lubię go z truskawkami. Przygotuj również ten wspaniały deser dla swojej rodziny.

error: Treść zabezpieczona !!