Tradycyjny przepis na kiszoną kapustę z jabłkami – moja babcia zdradziła sekret jej przygotowania

Zacznij od poszatkowanej kapusty oraz starcia jabłek i marchwi. Całość umieść razem w misce i według uznania dodaj sól. Jeśli wolisz bardziej wyczuwalny smak jabłka pokrój je w plasterki. Wymieszaj całość dokładnie za pomocą rąk, tak aby kapusta puściła sok.

Po wymieszaniu całość przełóż do uprzednio umytych i wyparzonych suchych słoików. Szczególnie ważne na tym etapie jest dokładne ubicie kapusty, dociskając ją do dna słoika.

Wypełnij je do ¾ wysokości, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość. Zakryj pokrywką, lecz nie zakręcaj. Odstaw na 3 do 7 dni w ciepłe miejsce. Dodatków można postawić je na jakimś naczyniu bądź ściereczce, w razie, gdyby kapustka wyciekła.

Każdego dnia dociskaj kapustę, przy pomocy na przykład drewnianego tłuczka, w celu odgazowania jej, co sprawi, że nie będzie miała gorzkiego posmaku oraz nie zepsuje się.

Jeśli zależny nam na dokładniej kiszonej kapuście zaleca się czekanie powyżej 4 dni. Po ukiszeniu przełóż ją do chłodnego miejsca na przykład lodówki.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!