Twarożek wymieszać mikserem w misce. Dodać mięso mielone, cale jaka, sól i pieprz. Zmiksować. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa.
W osobnej misce wymieszać bułkę tartą z wodą. Połączyć z mięsem. Blachę nasmarować olejem. Uformować z przygotowanej masy kotlety (wielkość zależy od naszych preferencji) i układać je obok siebie na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości klopsików, ale wynosi około 30-35 minut. Po upływie tego czasu można wyjąć jednego klopsika i przepołowić. Jeżeli nie będzie surowy w środku to znaczy, że są już gotowe.
W trakcie pieczenia klopsików przygotować sos. Rozpuścić w garnku masło, gdy będzie płynne wsypywać do niego mąkę energicznie mieszając. Smażyć około 2 minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Gdy mąka zacznie brązowieć zalać wrzącą wodą. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać trzepaczką.