Za chwilę gotowe, piekę przynajmniej raz w tygodniu: Wyśmienite ciasto ze śmietaną i czekoladą.

Pyszne ciasto ze śmietanką i czekoladą. Jest bardzo proste, szybkie i za każdym razem można je przygotować inaczej. Na przykład przy przygotowywaniu ciasta można pominąć kakao i użyć budyniu czekoladowego lub owocowego.

Wszystko zależy od Ciebie, ale rezultat jest zawsze fantastyczny!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Polewa:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • czekolada mleczna

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj budyń waniliowy i odstaw do ostygnięcia. W między czasie ubij jajka z cukrem na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj olej i wodę. Na koniec po prostu wymieszaj z mąka zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto wylej na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Zrób na nim za pomocą łyżki „kleksy” z budyniu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną i cukrem pudrem. Polej przygotowaną polewą wierzch ciasta. Gotowe! Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!