Kotleciki diabelskie: mięso podsmażone na oleju z przyprawami pozostanie cudownie delikatne, a ostra papryka doda pikantnego kopa
Lubisz pikantne jedzenie? Przygotuj diabelskie kotlety doprawione dużą ilością słodkiej i ostrej papryki. Można je przygotować jako szybki lunch lub kolację w dzień powszedni, kiedy nie ma zbyt wiele czasu.
Kotlet schabowy
Wieprzowina nie jest najzdrowsza, ale jeśli jemy ją okazjonalnie i wybieramy mięso niezbyt tłuste, nie ma się czym zbytnio przejmować. Kotlet schabowy zajmuje czołowe miejsca pod względem popularności , głównie ze względu na swoją jakość i różnorodne zastosowanie. Z wyjątkiem tłustej krawędzi, większość mięsa jest chuda. Kotlet schabowy można piec, dusić, smażyć i grillować. Idealnie jest wybrać kotlet z kością. Jeśli w mięsie będzie trochę tłuszczu, stanie się ono ciekawsze i soczyste.
Wskazówki dotyczące przygotowania kotletów schabowych
Przygotowanie kotleta jest proste i gotowe w ciągu dwudziestu minut. Poklepany kotlet przecinamy w trzech miejscach, aby się nie skręcił. Solimy, pieprzymy i możemy przystąpić do obróbki cieplnej. Jeszcze lepsze doznania smakowe uzyskamy dojrzewając mięso . Mięso można zamarynować wieczorem (w przyprawach i oleju) i włożyć do lodówki. Wersja pikantna świetnie komponuje się także z pikantną musztardą, np. Dijon.
Podstawą jest dobór przypraw. Użyjemy papryki. Nadaje się na słodko , ale do wersji ostrej można wymieszać ją z ostrą papryczką lub odrobiną papryczki chili. Po usmażeniu i wyciągnięciu mięsa kotlet zalewa się wodą. Lepiej podlewać go w sposób ciągły, jeśli zajdzie taka potrzeba. Mięso jest gotowe w około 20 minut.
Diabelskie kotlety
Na cztery porcje przygotuj:
- 4 kotlety schabowe
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- 1 szklanka wody
- smalec
Jak to zrobić?
Kotlety obieramy, solimy i pieprzymy. Przygotuj patelnię z odrobiną smalcu. Rozgrzewamy i smażymy w nim mięso. Po trzech minutach obróć na drugą stronę i posyp każdy kawałek mięsa około łyżeczką papryki. Obróć i smaż również z drugiej strony. Następnie zalać wodą, przykryć i pozostawić do zagotowania. W razie potrzeby stopniowo dodawaj wodę . Podczas duszenia kilka razy obróć mięso. Za około 20 minut będzie miękkie.