W cieście można zrobić pyszne i smaczne kawałki cukinii. To ciasto jest obłędnie pyszne i jestem pewna, że będziecie nim zaskoczeni.

Oto świetny pomysł na szybki rodzinny posiłek lub wczesną kolację: kotlety z cukinii, lub jak kto woli kotlety z kabaczka.

Przygotowujemy wszystko, nie tylko z dobrych chęci.

  • Około 500g cukinii (kabaczka)
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • Bułka tarta (ok. 100 g),
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny mielony,
  • 2 łyżki. 2 łyżki.
  • Masło (20 g).

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyć, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 0,5 do 1 cm. Dopraw cukinię solą i pieprzem, a następnie obtocz plastry w mące.

Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać sól. Zanurz w nich nasze plastry cukinii, a następnie obtocz w bułce tartej. W ten sposób można ugotować cukinie.

Układamy na talerzu lub tacy i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce przez 10 minut. Bułka tarta nie będzie się rozpadać podczas smażenia. Przystępujemy do smażenia. Rozgrzej masło i olej w rondlu i usmaż kotlety z obu stron, na złoty kolor.

Kotlety możesz podać ze śmietaną, śmietankowym sosem czosnkowym lub cukrem. Każda osoba może wybrać dodatki, które preferuje.

error: Treść zabezpieczona !!