Dowiedz się, jak proste jest ich przygotowanie. Pyszne kotlety z piekarnika, które szybko znikają z talerza.

Jeśli nie masz w domu chleba, możesz zastąpić go bułką tartą, chrupkim chlebem lub grzankami. Możesz też użyć kaszy manny lub mąki, jeśli nie masz bułki tartej. Do kotletów można dodać olej roślinny lub podczas pieczenia skropić blachę 100 ml wody.

Ile kotletów można zrobić z jednego kilograma mięsa mielonego?

Z podanego przepisu wychodzi 12 średniej wielkości kotletów. Jeden z nich waży 70 g. Z jednego kilograma mięsa można zrobić 24 kotlety.

Kotlety można formować na dwa sposoby

  • Użyj łyżki, aby nałożyć trochę masy. Rękami uformuj kulkę i umieść ją w jednej z dłoni. Użyj drugiej ręki, aby delikatnie spłaszczyć kotlet.
  • Zmocz dłonie wodą. Umieść niewielką ilość mieszanki w misce. Lekko zwilżonymi dłońmi obróć mięso w kulkę. Możesz ją trochę spłaszczyć i gotowe!

Pieczone kotlety

error: Treść zabezpieczona !!