Krakowskie ciasto wg przepisu mojej babki – Wygląda i smakuje obłędnie. Oto przepis

Przygotuj piankę: ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier i skrobię.

Rozsmaruj pianę równomiernie na owocach. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut (możesz przykryć blachę folią aluminiową, gdyby pianka za bardzo się spiekła).

Wszystkie składniki kremu (oprócz masła) starannie wymieszaj w garnku. Postaw na piecu, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zgęstnieje.

Pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodawaj małymi partiami masło, cały czas miksując. Upieczone ciasto przekrój na 2 równe blaty. Na jednym rozsmaruj równomiernie krem i przykryj go drugim.

Deser jest gotowy! Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!