Trudno nazwać to nawet kremem, ponieważ rezultatem jest deser nie gorszy od restauracyjnego crème brulee czy panna cotty. Zapraszam do dodania do niego ulubionych jagód lub dżemu. Z malinami – dla mnie bomba!
Nie ma tajemnic: po prostu odpowiednie proporcje i umiarkowany dodatek przypraw. Ten budyń cynamonowy jest popularny w słonecznej Grecji. W końcu, gdy na dworze jest gorąco, a Ty nadal chcesz czegoś słodkiego, miska takich pyszności przyda się bardziej niż kiedykolwiek!
Ubij jajka z cynamonem i cukrem.
Połącz mąkę z cukrem waniliowym i gałką muszkatołową. Stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki jajecznej.
Podgrzej mleko. Wlej żelatynę i mieszając poczekaj, aż się rozpuści. Wlej mleko do masy jajecznej. Wlej przyszłą śmietanę do rondla, włącz średni ogień.
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Jeśli lubisz gęstszy krem, gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
Wlej śmietankę do miseczek i ostudź do temperatury pokojowej. Taki krem może być spożywany jako samodzielny deser lub może służyć jako nadzienie do ciast, ciasteczek itp. Podstawą tego deseru jest klasyczny przepis na krem, ale cynamon i gałka muszkatołowa czynią go wyjątkowym.