Królewski sernik stał się numerem 1 w mojej kuchni wśród ciast. Prosty sprawdzony przepis na Święta.

Wielu z Was prawdopodobnie zna deser zwany królewskim ciastem lub królewskim sernikiem. Zwykle ma ono po środku twaróg, a na górze i na dole tarte kruche ciasto.

Dzisiaj przedstawiam Wam ulepszoną wersję tego lubianego ciasta. Jest ono niesamowicie smaczne, nie jest to zwykły sernik, to królewskie ciasto!

Składniki:

  • Mąka – 250 g
  • Olej – 120 g
  • Cukier puder – 100 g
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Kwaśna śmietana – 2 łyżki stołowe
  • Kakao – 2 łyżki stołowe
  • Proszek do pieczenia – pół łyżeczki

Nadzienie:

  • Twaróg sernikowy – 1 kg ( możesz użyć gotowego z wiaderka)
  • Śmietana 30 % – 400 g
  • Cukier – 200 g
  • Jajka – 5 sztuk
  • Wiórki kokosowe – 60 g
  • Skrobia – 30 g

Przygotowanie:

Wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj trochę miękkiego masła, pokrojonego w kostkę. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera lub dłońmi. Dodaj żółtko, kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj. Następnie uformuj kulkę z ciasta. Nie wyrabiaj ciasta zbyt mocno. Następnie podziel je na 2 równe części i włóż do lodówki na godzinę.

Teraz zajmij się nadzieniem, dodaj twarożek do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj za pomocą miksera, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Teraz ubij jajka, posyp skrobią i dobrze wymieszaj mikserem. Dodaj wiórki kokosowe i po prostu wymieszaj delikatnie wszystkie składniki nadzienia.

Zetrzyj jedną część ciasta na grubej tarce i ułóż na dnie formy, lekko je dociskając. Kolejno ułóż na nim nadzienie. Zetrzyj drugą część ciasta i posyp nim nadzienie, delikatnie wygładź. Teraz deser włóż do piekarnika na godzinę (w przybliżeniu, w zależności od piekarnika), rozgrzanego do 160 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, pozwól mu ostygnąć, a następnie możesz je podać do aromatycznej kawki.

Sernik z królewskim twarożkiem to niezwykle smaczne i delikatne danie, które zachwyci Twoich gości i domowników. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!