Bardzo dobry wpływ na wzrok, odporność oraz chorych mięśni: Napar z liścia laurowego z jabłkiem – Oto przepis
Poniżej prezentujemy skuteczny sposób na przygotowanie takiej mieszanki. Najczęściej liście laurowe stosuje się jako przyprawę w kuchni do zup czy też sosów, jednak przydać się może także w wielu innych momentach.
Dzięki jego połączeniu z jabłkami będzie miał pozytywny wpływ na wzrok, może złagodzić ból mięśni czy też zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Napój wykonany w ten sposób ma rzeczywiście fantastyczne działanie.
Jeżeli zdecyduje się na regularne spożywanie takiej mieszanki, można uzyskać zmniejszenie stanu zapalnego stawów, poprawić krążenie krwi, wzmocnić układ odpornościowy czy też oddechowy.
Jabłka zawierają przeciwutleniacze, a herbata z liśćmi laurowymi posiada bardzo dużo witaminy C. Dzięki temu jest ona doskonałym rozwiązaniem w przypadku przeziębień.
W mieszance tej dodatkowo znajduje się także pektyna błonnikowa, która obniża poziom złego cholesterolu.
W związku z tym trzeba pamiętać, że jabłka powinny być parzone wraz ze skórką. Kolejnymi zaletami prezentowanego napoju jest to, że może on regulować poziom cukru we krwi.
Przygotowanie napoju
Przede wszystkim najważniejszą kwestią jeśli chodzi o ten napar to to, że liście laurowe nie mogą być świeże. Muszą być suszone, ponieważ świeże mogą być toksyczne.
Niezbędne składniki
- 3 liście laurowe
- litr wody
- 1 jabłko
- jeśli lubimy to miód i cynamon do smaku
Proces przygotowania
Przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga wykonania kilku kroków. Przede wszystkim trzeba obrać całe jabłko, pokroić na ćwiartki i wydłubać nasiona. Po wydłubaniu nasion i środka jabłka kroimy na mniejsze kawałki.
Następnie należy zagotować wodę, do której po zagotowaniu wrzucamy liście laurowe i cynamon. Tę mieszankę gotujemy przez 5 minut, do całości dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i zaparzamy przez około 10 minut.
Taki napój należy spożywać albo rano albo wieczorem bezpośrednio przed snem.
Miód dodajemy bezpośrednio przed snem. Warto pamiętać, że mieszanki nie można spożywać dłużej niż przez 2 tygodnie. Wówczas trzeba zadbać o 10 dniową przerwę.