Przystawka jest umiarkowanie pikantna, z przyjemną kwaskowatością. Dobrze komponuje się z różnymi dodatkami (szczególnie ze smażonymi ziemniakami) i pieczonym mięsem. Spróbuj, jest pyszne!
Umyj pomidory, odetnij ich twarde części i zmiel w maszynce do mięsa wraz z chili i czosnkiem.
Paprykę obierz i pokrój w paski. Zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach. Gotuj razem przez 10 minut.
Umyte ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie podziel tak, aby każdy kawałek miał nie więcej niż 5 cm długości, jeśli warzywo ma gorzki posmak, obierz je ze skórki.
Ogórki włóż do dużego rondelka, dodaj paprykę i marchewkę i pomidory. Dodaj sól i cukier, wymieszaj, następnie dodaj olej i ułóż garnek na kuchence.
Doprowadź składniki do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj warzywa przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet 10 minut przed końcem gotowaniem. Włóż gorące leczo do wysterylizowanych słoików i zakręć pokrywkami. Odwróć je do góry dnem i pozostaw pod kocem do całkowitego ostygnięcia.